Algemeen

Hoe wordt beton in het verkeer toegepast?

Heb je een betoncentrale en verkoop je jouw producten aan wegbouwkundigen? Dan worden je betonelementen in het verkeer toegepast. Dit gebeurt in opdracht van provinciale overheden, gemeenten of Rijkswaterstaat, die bestrating en wegenbouw aan wegwerkers uitbesteden. Maar omdat er zoveel instanties bij de wegenbouw zijn betrokken, heb je waarschijnlijk maar weinig inzicht in hoe je betonproducten in het verkeer worden gebruikt. Dit maakt het uitdagend om een betonblok, barrier of betonplaat optimaal af te stemmen op de toepassing ervan. In dit artikel lees je daarom meer over beton in het verkeer.

Welke betonelementen vind je in het verkeer?

In de wegenbouw worden onder andere de volgende betonnen elementen gebruikt:

  • Betonblokken;
  • Keerwanden;
  • Barriers;
  • Betonplaten.

Beton in de wegenbouw

Betonnen barriers, vangmuren en betonblokken spelen een belangrijke rol in de verkeersveiligheid. Je vindt ze voornamelijk langs snelwegen, autowegen en in stedelijke gebieden. De primaire functie van deze betonnen elementen is het voorkomen van ongelukken door voertuigen te begeleiden en te voorkomen dat ze van de weg raken of in gevaarlijke gebieden terechtkomen.

Beton als bestrating

Betonplaten zijn geschikt voor het bestraten van wegen, parkeerplaatsen, stoepen en werkplaatsen zoals industrieterreinen. De sterkte van beton zorgt ervoor dat het bestand is tegen zware belasting, wat vooral belangrijk is in gebieden met veel verkeer of zware voertuigen. Betonplaten hebben weinig onderhoud nodig en worden eenvoudig geplaatst en weer verwijderd. Dit maakt ze een goede keuze voor veel plekken.

Hoe maak je betonelementen voor in het verkeer?

Het produceren van betonelementen gaat eenvoudig met het Betonblock®-stappenplan. Eerst zet je een lege Betonblock®-mal klaar op een vlakke plek. Dan breng je een oliehoudende coating in de mal aan, zodat het beton niet vastplakt. Daarna giet je het beton in de mal en tril je het met een trilnaald, zodat het goed wordt verdeeld. Als het beton in de mal zit, maak je het glad en laat je het hard worden. Na een dag uitharden is je betonnen element klaar voor verkoop.

Waarom beton produceren met de mallen van Betonblock®?De betonblok-, barrier- en betonplaatmallen van Betonblock® zijn gemaakt van hoogwaardig S355-staal. Dit staal krijgt vervolgens een beschermende poedercoating, wat ervoor zorgt dat de mal tegen krassen en stoten bestand is en minder snel zal roesten. Wil je dat je mallen bij intensief gebruik nog steeds lang meegaan? Maak al je betonnen elementen dan met Betonblock®!

Dit vind je misschien ook leuk...