Loodgieter

Dit moet je weten over het vervangen van oude leidingen in huis

Oudere woningen, de huizen gebouwd voor 1960, bevatten in sommige gevallen loden leidingen. Afgaande op een vorig jaar gedane schatting gaat het om zo’n 100.000 tot 200.00 woningen in Nederland. Verschillende organisaties raden huishoudens met een woning waarbinnen zich loden leidingen bevinden aan om deze te vervangen. Dat is niet voor niets, zo stelt ook een loodgieter in Almere. Onderzoek toont aan dat het met name voor zwangere vrouwen, maar bijvoorbeeld ook voor kinderen met een leeftijd tot zo’n acht jaar gevaarlijk kan zijn wanneer zij kleine hoeveelheden lood binnenkrijgen via het drinkwater in huis. De exacte gezondheidsrisico’s verschillen van persoon tot persoon. Hoe om te gaan met deze loden leidingen, wanneer ze nog gebruikt worden in jouw woning? 

Zorg voor het vervangen van de loden leidingen 

Onder meer de Gezondheidsraad raadt aan om deze loden leidingen te vervangen. Heb je geen idee of er binnen jouw woning gebruik wordt gemaakt van dit type leiding? Wanneer deze na 1960 gebouwd is, zal die kans minimaal zijn. Vanaf dat moment worden de loden leidingen niet meer gebruikt. Een loodgieter kan uitzoeken welk type leidingen zich binnen jouw woning bevinden. Blijken er loden leidingen te worden gebruikt? Laat de loodgieter deze in dat geval vervangen voor leidingen van een ander materiaal. 

Zelf leidingen vervangen onverstandig 

Het wordt huishoudens afgeraden om zelf aan de slag te gaan met het vervangen van (loden) leidingen in huis. De kans dat nieuwe leidingen op verkeerde wijze worden aangesloten is relatief groot. De gevolgen daarvan kunnen groot zijn. Denk bijvoorbeeld aan lekkages in huis, als er zich speling bevindt tussen de leiding en sanitaire voorzieningen. Een lekkage wordt vaak pas opgemerkt als de vochtschade al ontstaan is. Door een loodgieter in de arm te nemen voor het vervangen van de leidingen voorkom je dit. 

Dit vind je misschien ook leuk...