Loodgieter

Meest voorkomende oorzaken van verstopte afvoeren: zo voorkom je ze!

Een verstopping in de afvoer thuis kan bijzonder vervelend zijn. Het resulteert vaak in een nare stank, welke je niet verhelpt door een raam open te zetten. Daarbij stroomt het water in de douchebak of bijvoorbeeld gootsteen steeds moeizamer weg. Naarmate de verstopping in ernst toeneemt, zal het sanitair na verloop van tijd helemaal niet meer te gebruiken zijn. Er moet een loodgieter uit Eindhoven of bijvoorbeeld Tilburg aan te pas komen, om de verstopping op te lossen. In dit artikel lees je meer over de meest voorkomende oorzaken van een verstopping en de wijze waarop je ze voorkomt. 

Verstoppingen gevolg van ophoping restafval 

Verstoppingen zijn het gevolg van een ophoping van restafval. Restafval kan hierbij verschillende vormen hebben. Denk aan een prop toiletpapier, een hoopje haren of bijvoorbeeld zeepresten. In de keuken kan het gaan om etensresten die in de afvoer terechtkomen bij het spoelen van de borden. Kijk niet alleen naar oorzaken in huis; ook een grote hoeveelheid bladeren in de regenpijp buiten kan een verstopping veroorzaakt hebben. Bij een verbouwing kan bouwafval wat in de afvoer terechtkomt verstoppingen veroorzaken. 

Voorkomen van verstoppingen in huis 

Het voorkomen van verstoppingen begint bij het opvangen van restafval. Dit doe je bijvoorbeeld door een zeefje in de gootsteen te gebruiken. Het zeefje vangt de etensresten op bij het spoelen van de borden. Evenals dat het helpt een filter in het putje van de douche te plaatsen. Zorg er daarnaast voor dat de afvoer periodiek preventief doorspoten wordt. Een loodgieter voert deze klus voor je uit. Mocht er sprake zijn van een beginnende verstopping, dan verhelp je deze met het preventief doorspuiten van de afvoer. 

Een beginnende verstopping zou je eventueel zelf op kunnen lossen met keukensoda of bijvoorbeeld een trekveer. Ook een klassieke plopper helpt een beginnende verstopping te doen laten verdwijnen. 

Dit vind je misschien ook leuk...