Klussen Loodgieter Renovatie Wonen

Wat is een dakinspectie en waarom is het zo belangrijk?

Er is niets prettiger dan een dak boven je hoofd, en dat wil je natuurlijk graag zo laten! Dit betekent dus dat de zorg voor het dak een topprioriteit moet zijn, want na verloop van tijd kunnen daken beschadigd raken, dakpannen loskomen of ze kunnen last krijgen van nare lekken. Gelukkig kan een dakinspectie helpen om de conditie van het dak te bepalen en probleemgebieden te identificeren voordat ze van kwaad tot erger worden.

Een lange levensduur garanderen

Een kwaliteitsdak kan gemakkelijk 30 tot 50 jaar meegaan, maar dat wil echter niet zeggen dat er in die tijd geen schade of andere problemen zullen optreden. Natuurlijk kun je jouw dak heel goed zelf inspecteren, maar het dak laten inspecteren door een ervaren dakreparateur is aanbevolen omdat zij precies weten waar zij op moeten letten en specifieke aanbevelingen kunnen geven om eventuele problemen op te lossen, wat op de lange termijn geld zal besparen.

Opsporing van mogelijke problemen

Regelmatige dakinspecties zijn dus essentieel om problemen op te sporen voor ze zich voordoen. Neem bijvoorbeeld het vervangen van beschadigde of ontbrekende dakspanen in een vroeg stadium voordat er lekkage optreedt. Bij een dakinspectie zal er precies worden nagegaan of onder meer het dak, de isolatievoering, het triplex, de dakspanen, de dakgoten en de gootstukken in goede staat zijn. Mocht het onverhoopt zijn dat een van deze onderdelen ontbreekt of beschadigd is, dan kan dit ernstige schade veroorzaken aan andere delen van het huis, zoals lekkage en schimmelvorming

Het is dan ook niet zo raar dat sommige huisverzekeringsmaatschappijen eisen dat verzekerden jaarlijkse inspecties laten uitvoeren, helemaal als het gaat om oudere daken. Bovendien zijn er voor sommige soorten daken, zoals kleipannen en platte daken, frequentere inspecties vereist en hetzelfde geldt als je in een gebied woont waar zware stormen zoals harde wind en hagel kunnen voorkomen. Dit maakt het extra belangrijk om het dak regelmatig te laten inspecteren om de conditie en structurele integriteit ervan te garanderen. 

Hoe worden daken geïnspecteerd?

Een ervaren dakinspecteur zal beginnen met een visuele inspectie, waarbij er wordt gekeken naar mogelijke tekenen van lekkage, ongewone slijtage, duidelijk herkenbare schade en overgroeiende schimmel. 

Bovendien zal er gekeken worden naar de structurele integriteit. Het dakstructuur zal nauwkeurig bekeken worden om eventuele tekenen van verzakking of oneffenheden op te merken. Daarnaast wordt de staat van andere delen van het dak, zoals dakgoten, boeiboorden en dakranden nagekeken. De meeste inspecteurs zullen ook de zolderventilatie dubbel zo goed controleren om er zeker van te zijn dat het dak goed kan ventileren, zodat vocht zich niet kan ophopen op zolder en multiplex en dakspanen doen rotten. Op zoek naar een bedrijf bij jou in de buurt dat nauwkeurige inspecties aanbiedt, en reparaties of een nieuw dak kan installeren indien nodig? Maak dan kennis met Dak-Brouwer Den Haag, de dakspecialist die vrijblijvend jouw dak geheel onder de loep neemt. Neem gerust contact op voor al je dakvragen!

Dit vind je misschien ook leuk...