Geen categorie Tuinieren Wonen

Leg gemakkelijk zelf een grindpad aan

Een grindpad aanleggen aan de voorzijde van je huis of in de achtertuin heeft veel voordelen te bieden. Een van de grote voordelen van grindpaden is dat ze vrij eenvoudig zelf aan te leggen zijn. Maar een grindpad heeft nog meer moois te bieden. Wat is er zo prettig aan een eigen grindpad? En, ook niet onbelangrijk: hoe leg je op een slimme en efficiënte manier zelf een goed grindpad aan?

De meerwaarde van een grindpad

Grindpaden hebben voor degene die ze aanlegt of laat aanleggen veel voordelen in petto. In de eerste plaats is een grindpad aanleggen relatief voordelig. Grind is niet duur en het (laten) aanleggen van een grindpad kost dan ook niet veel geld.

In de tweede plaats is een groot pluspunt van grindpaden het feit dat deze ideaal zijn om snel neerslag en regenwater af te voeren. Mocht het flink hozen, dan trekt het water door het grind snel de grond in. Met een grindpad hoef je dan ook niet bang te zijn dat je er tijdens de herfst of als er fikse winterse buien uit de lucht komen, je te maken krijgt met vervelende plassen in de tuin of op de oprit of het toegangspad bij je woning of bedrijf.

Een derde plus van het aanleggen van een grindpad is dat je dit, ook als je geen doorgewinterde klusser bent, zelf kunt doen. Je hoeft voor het maken van een grindpad in je tuin of aan de voorkant van je huis dus geen dure tuinman of hovenier in te schakelen. En dat scheelt natuurlijk een hoop geld! Maar stel dat je zelf een grindpad wilt gaan aanleggen, hoe kun je dat dan op een handige manier doen? Hieronder leggen we in een aantal stappen uit hoe je zelf op een handige manier een goed en degelijk grindpad kunt aanleggen. De er je voordeel mee en geniet straks ook volop van de grote meerwaarde die grindpaden hebben!

Zelf een grindpad aanleggen: de eerste stappen

Het zelf aanleggen van een grindpad bij je woning of bedrijf begint met het uitkiezen van een geschikte soort grind voor in de tuin. Grind is verkrijgbaar in allerlei varianten, soorten, maten en kleuren. Denk van tevoren daarom goed na over welk effect je met je grindpad wilt bereiken. Ga je voor kleine kiezelstenen en grind, omdat je een zo vlak mogelijk grindpad wilt? Of kies je juist voor grote grindstenen, om een pad met een grove structuur te creëren? En welke kleur is wenselijk? Kies je voor tijdloze en eigentijdse kleuren als grijs of wit? Of heb je liever zwart of bruin grind? Wat je ook kiest als grindsoort: de mogelijkheden zijn breed en er valt genoeg te kiezen!

En zo maak je je grindpad

Als je hebt bepaald welke grindsoort bij jouw tuin of oprit past, is het natuurlijk van belang om ook te bepalen waar het grindpad moet komen. Vaak hebben mensen dit al bepaald voordat ze hun favoriete grindsoort uitkiezen.

Bij het aanleggen van een grindpad is een van de belangrijkste stappen om de ondergrond goed schoon te maken met een bezem en veger. Vervolgens dient de grond afgegraven te worden. De diepte van het afgraven moet ongeveer 40 cm bedragen. Vervolgens moet er een sleuf gegraven worden om de opsluitband in te plaatsen. Deze opsluitband voorkomt dat het grind verplaatst en het pad uitzakt. Zorg dat er onder de opsluitbanden ongeveer 7 cm metselzand komt te liggen. En leg ook rond de opsluitbanden wat extra metselzand. Laat het metselzand goed uitharden en plaats op de bodem van het grindpad een antiworteldoek. Breng hierna een laag betonpuin aan van enkele centimeters dik, gevolgd door een laag metselzand van 5 cm dikte. Vervolgens kun je de grindlaag van enkele centimeters dikte aanbrengen en is je grindpad voltooid!

Dit vind je misschien ook leuk...