Algemeen

Een Tempo 100 keuring, hoe werkt het?

Als je een aanhanger of caravan bezit, heb je er vast wel van gehoord. De Tempo 100-ontheffing, die op de Duitse autosnelwegen geldt. Je mag dan met je aanhanger of caravan 100 km/u, maar dat mag niet zonder de Tempo 100-ontheffing. In deze blog gaan wij uitleggen wat de Tempo 100 ontheffing is en hoe je deze kunt krijgen. 

Wat is de Tempo 100-ontheffing?

Normaal gesproken is de maximumsnelheid voor auto’s met een aanhanger of caravan op de Duitse snelwegen 80 km/u. Met de Tempo 100-ontheffing kun je deze limiet verhogen naar 100 km/u. Dit is vooral handig voor lange afstanden, omdat je sneller op je bestemming aankomt. Uiteraard kan je niet zomaar deze ontheffing krijgen, je moet aan een aantal eisen voldoen en vervolgens de ontheffing aanvragen bij een keuringsstation.

Voorwaarden voor de aanhanger of caravan

Niet elke aanhanger of caravan komt in aanmerking voor de Tempo 100-ontheffing. Er zijn specifieke eisen waaraan voldaan moet worden:

  • Banden: De banden van je aanhanger of caravan moeten geschikt zijn voor minimaal 120 km/u. Dit kun je zien aan de snelheidsindex van de banden, die aangegeven wordt met een letter. Voor de Tempo 100-ontheffing heb je banden nodig met de juiste snelheidscodering.
  • Leeftijd van de banden: De banden mogen niet ouder zijn dan zes jaar. Dit kun je controleren aan de hand van de DOT-code op de zijkant van je banden.
  • Schokdempers: Goede schokdempers zijn essentieel voor de stabiliteit van je aanhanger of caravan bij hogere snelheden. Zorg ervoor dat deze in goede staat zijn.
  • Totaalgewicht: Het totale gewicht van de aanhanger of caravan mag niet meer zijn dan het maximale gewicht dat jouw auto mag trekken. Dit gewicht vind je in het kentekenbewijs van je auto.
  • Remmen: Je aanhanger of caravan moet voorzien zijn van een oplooprem. Dit type rem helpt bij het afremmen door de druk die ontstaat wanneer de auto vertraagt.

Aanvragen van de ontheffing

De Tempo 100-ontheffing kun je aanvragen bij verschillende keuringsstations in Duitsland, zoals de TÜV of DEKRA. Het voertuig met de aanhanger of caravan moet een keuring ondergaan waarbij gekeken wordt of aan alle bovengenoemde voorwaarden wordt voldaan. Als alles in orde is, ontvang je een sticker die je op de achterkant van je aanhanger of caravan moet plakken. Deze sticker laat zien dat je voldoet aan de voorwaarden voor de Tempo 100-ontheffing.

Op reis met de Tempo 100-ontheffing

Eenmaal de ontheffing op zak, ben je klaar om op reis te gaan. Let wel op dat je de regels blijft volgen. Houd rekening met het weer en de verkeerssituatie. Bij slecht weer of in druk verkeer is het soms veiliger om langzamer te rijden, ook al mag je 100 km/u. De Tempo 100 ontheffing kan een geweldige uitkomst bieden voor je reizen door Duitsland met een aanhanger of caravan. Zorg ervoor dat je van tevoren goed controleert of je aan alle voorwaarden voldoet en de ontheffing hebt aangevraagd. Dan staat niets je meer in de weg om sneller en comfortabeler je bestemming te bereiken. Als er verder nog vragen zijn, neem contact op met de klantenservice van Aanhangwagendirect. Zij zullen jouw vragen over de Tempo 100 keuring beantwoorden!

Dit vind je misschien ook leuk...