Klussen

Een lintzaagblad gebruiken. Wanneer doe je dat?

Een lintzaag is een machine met een zaag. Deze zaag is eindeloos en lintvormig. Het lintzaagblad is in een cirkel bevestigd en heeft een lengte van enkele meters. Maar wanneer gebruik je een lintzaag eigenlijk?

Wat is een lintzaag precies?

Een lintzaagmachine heeft 2 wielen waar het lintzaagblad omheen gespannen zit. Het onderste wiel drijft de zaagmachine aan en zorgt ervoor dat het lintzaagblad van beneden naar boven getrokken wordt. Ook heeft het een zaagtafel, waar je het werkstuk op kunt leggen.

Het werkstuk duw je dan ook voorzichtig tegen de lintzaag aan. Omdat de lintzaag naar beneden beweegt, wordt het werkstuk tegen het tafelblad geduwd. Om hem veilig te kunnen zagen, wordt het werkstuk met een geleide liniaal richting de zaag begeleidt. 

Wanneer gebruik je een lintzaag?

Door de unieke vorm is de lintzaag zeer geschikt om lange zaagsnede te maken. Zo kan het ook materialen van grote dikte zonder moeite zagen. Door het dunne lintzaagblad is hij ook zeer geschikt voor het zagen van bochten in het werkstuk. Hoe smaller het zaagblad is, hoe scherpere bochten hij kan zagen.

Er zijn verschillende lintzagen op de markt. Zo zijn er bijvoorbeeld specifieke lintzaagbladen voor hout en andere zijn juist weer geschikt voor het zagen van metaal of kunststof. Hoe harder het materiaal is wat je gaat zagen, hoe lager de zaagsnelheid is. Tijdens het zagen moet je koelvloeistof toedienen om te zorgen dat het zaagblad niet te warm wordt. Als je deze wel te warm laat worden dan zal het zaagblad kunnen vervormen. Dit heeft weer als gevolg dat hij niet meer recht zal zagen en je een nieuw lintzaagblad moet aanschaffen.

Onderhoud van de lintzaag

Een lintzaag moet je goed onderhouden. Het is hierbij belangrijk dat het zaaglint scherp is. Wanneer deze bot is dan kan het met een flinke kracht kapotbreken, wat zeer gevaarlijk kan zijn. Naast dat het materiaal beschadigd kan raken, kun je zelf ook ernstig gewond raken als je in de buurt staat. Sommige groter lintzagen kunnen met de hand geslepen worden. Ook kun je ervoor kiezen om het hele zaaglint te vervangen wanneer deze bot is.

Ook moet je erop letten dat de rubberen rand intact blijft. Deze zitten bij de wielen van de lintzaag en beschermen het lintzaagblad. Wanneer hier een beschadiging aan zit kan dit gevaarlijk zijn, want het zaaglint kan van de wielen afdraaien. Dit kun je voorkomen door op tijd goed onderhoud uit te voeren.

Tip: Zaagbladenxl.nl

Dit vind je misschien ook leuk...