Algemeen Wonen

Hoe hang je vitrage op

Om vitrage op een goede manier netjes op te hangen heb je wel het een en ander nodig en je zult van tevoren ook een keuze moeten maken hoe je ze op wilt gaan hangen. Heb jij ze het liefste met een rails of een roede? Of wil je ze aan een draad of bevestigen met klittenband? Wat je ook kiest, je zult er in ieder geval voor moeten zorgen dat jouw vitrage voorzien is van een zoom en de juiste lengte hebben. Het is natuurlijk geen gezicht wanneer jouw vitrage te kort is. Vaak kun je de vitrage al op maat laten maken maar als je een beetje handig bent met de naaimachine dan kan je dat ook zelf doen.

Welk ophangsysteem kies je?

Er zijn dus zoals net gezegd een aantal verschillende ophangsystemen die je kunt hanteren om vitrage op te hangen. Een rails is bijvoorbeeld erg makkelijk te bevestigen. Deze boor je n de kozijnen in en zo hangen ze dicht op het raam.

Een roede die meestal van metaal gemaakt is kan je uit elkaar schuiven om de juiste lengte te bepalen. Deze kan je boven het kozijn hangen door middel van bijvoorbeeld L-schroefhaken. De vitrage op maat is dan vaak voorzien van de zogenaamde runners welke je over de rails heen kunt schuiven. Zo kan je dus je vitrage ook verschuiven en in de juiste plooi hangen.

Staaldraad wordt ook met regelmaat gebruikt om vitrage aan op te hangen. Dit moet je alleen niet doen wanneer je een raam hebt wat heel breed is want dan zakt het door en dat is natuurlijk ook weer niet mooi. Je bevestigt de staaldraad door middel van haakjes die je in het kozijn of in de muur schroeft. Klittenband is verreweg de makkelijkste oplossing alleen of het ook mooi is? Daar zijn de meningen wat over verdeelt.

Wat heb je nodig?

Zorg er in ieder geval voor dat je de juiste materialen bijdehand hebt en je niet op het laatste moment nog even snel wat moet halen. In principe is het ophangen van vitrage of gordijnen zo gebeurd wanneer je de juiste voorbereidingen hebt getroffen. Het is sowieso handig om een trap, de roede of rails en haken allemaal al klaar te hebben liggen.

Dit vind je misschien ook leuk...