Wonen

Legpatronen voor parket: dit zijn de mogelijkheden

Parketvloeren kunnen in schitterende patronen worden gelegd. Van het populaire visgraatpatroon tot minder bekende legpatronen, zoals het Hollands patroon. In dit blog vertellen we je over de verschillende legpatronen en geven we je tips voor wat je kunt doen om de vloer een klassieke of moderne uitstraling mee te geven.

Alle legpatronen voor parket

We onderscheiden vijf verschillende soorten legpatronen voor parket:

  • Visgraatpatroon
  • Hongaarse punt
  • Planken patroon
  • Versailles
  • Kopshout

Binnen deze legpatronen zijn er diverse variaties mogelijk, een aantal daarvan bespreken we in dit blogartikel.

Visgraatpatroon

Het visgraatpatroon herken je aan de vloerdelen die onder een hoek van 90 graden tegen elkaar zijn gelegd. Door deze manier van leggen ontstaat er een motief in de vloer dat op een visgraat lijkt. Visgraat vloeren hebben een moderne uitstraling, maar het visgraatpatroon past ook perfect bij een klassiek interieur. Een klassieke uitstraling kun je creëren door band en bies als omlijsting van het visgraatpatroon toe te passen.

Als je de visgraat vloer iets te druk vindt ogen, is de dubbele of driedubbele visgraat mogelijk een goed alternatief. Door de dubbele of driedubbele uitvoering van het visgraatmotief oogt de vloer een stuk rustiger.

Hongaarse punt

De Hongaarse lijkt op het visgraatpatroon, maar is toch anders. De hoek waaronder de vloerdelen tegen elkaar worden aangelegd is namelijk 45 graden of 60 graden. Door de planken onder deze hoek te leggen ontstaat er een punt in het patroon. 

Hongaarse punt vloeren geven de ruimte een elegante en moderne uitstraling. De Hongaarse punt kan overigens ook door worden gelegd, waardoor je één grote punt creëert. Deze variant komt met name in grote ruimtes mooi tot zijn recht.

Planken patroon

Het plankenpatroon is het meest toegepaste legpatroon voor parketvloeren. De vloerdelen worden in een rechte lijn naast elkaar gelegd, waardoor de ruimte optisch groter oogt. Het plankenpatroon past bij vrijwel ieder interieur en is relatief goedkoop om te laten leggen. Het is ook het enige legpatroon dat je zelf kunt leggen. De andere legpatronen voor parketvloeren vereisen vakmanschap.

Er zijn diverse variaties op het plankenpatroon. Voorbeelden hiervan zijn het blokpatroon waarbij er steeds vijf planken in een blok worden gelegd en het diagonaal blokpatroon waarbij het blokpatroon diagonaal door de ruimte wordt gelegd.

Versailles patroon

Het Versailles patroon dankt zijn naam aan het kasteel van Versailles waar je dit legpatroon kunt bewonderen. Dit patroon bestaat uit prachtige houten ‘tegels’. Geweven houten stroken worden omringt door een vierkant frame waardoor er een unieke en stijlvolle houten ‘tegelvloer’ ontstaat. Het Versailles patroon past perfect bij klassieke interieurs en geeft de ruimte allure. 

Kopshout

Kopshout vloeren bestaan uit allemaal kleine blokjes die aan elkaar worden verlijmd. Het bijzondere aan dit legpatroon is dat de jaarringen zichtbaar zijn en door de kleine blokjes een unieke sfeer wordt gecreëerd. Kopshouten vloeren zie je relatief weinig, dus als je op zoek bent naar iets exclusiefs, dan is het zeker de moeite waard om dit legpatroon te overwegen.

Let op: het kopshout legpatroon is het enige legpatroon dat niet op vloerverwarming kan worden gelegd. Als vloerverwarming een must voor je is, dan kun je beter voor een ander patroon kiezen.

Welke legpatroon kiezen?

Het beste is om na te gaan welke sfeer je in de ruimte wilt creëren. Wil je modern of juist klassiek? Wil je een rustige uitstraling of mag het allemaal wat drukker? Los van de keuze voor een legpatroon kun je spelen met de breedte en de lengte van de vloerdelen. Om tot een goed besluit te komen, raden we je aan om een specialist in echte houten vloeren te bezoeken en je te laten adviseren over de mogelijkheden.

Dit vind je misschien ook leuk...