Klussen

Wel of niet geld lenen voor grote klussen in huis?

Verbouwen… dat is iets waar iedereen mee te maken heeft of krijgt! Het is ontzettend belangrijk dat je huis de sfeer weergeeft die bij jou past. Ook is het erg fijn als je huis de mogelijkheden heeft waar jij enthousiast van wordt. Maar wat als je flink voor aan de slag zult moeten gaan om je wensen tot een realiteit te maken? Klussen kost geld. En vaak kost klussen meer geld dan je van tevoren hebt berekend! Neem als voorbeeld je badkamer in gedachten. De badkamer moet nodig opnieuw betegeld worden, het bad is aan vervanging toe en de meubels zijn ook verouderd.

Wanneer je gaat starten met het klussen, kom je erachter dat de vloertegels niet perfect matchen met je nieuwe aankopen en de tegels kwamen niet zo netjes van de muur af als gehoopt dus moet ook de muur opnieuw gestuukt worden. De verf dekt niet goed genoeg en heeft meerdere lagen nodig én je komt erachter dat de leidingen erg verouderd zijn. Zomaar wat zaken waar je echt tegenaan kunt lopen en deze ontdekkingen kosten je meer geld dan je had begroot! Neem de volgende tip ter harte wanneer je een klus gaat of laat aanpakken in huis: begroot tenminste 10% extra op het te investeren bedrag, zodat je geld voorhanden hebt wanneer er tegenvallers komen! En wat is er nu leuker, dan geld óverhouden wanneer de klus uiteindelijk minder heeft gekost? Daar weet je vast en zeker een leuke bestemming voor!

Spaargeld
Een verbouwing of grote klussen in huis bekostigen met je eigen spaargeld is de meest goedkope optie. Maar, deze optie is voor de meeste mensen niet zo voor de hand liggend. Het is trouwens erg leuk om spaarpotjes te maken, waar je maandelijks geld naar toe overschrijft. Het zal je verrassen wat je ongemerkt kunt sparen!

Lening
Wanneer je echt geen of te weinig eigen geld hebt om in te leggen, is het de moeite waard om een lening te overwegen. Je kunt dan denken aan een verbouwingslening of het verhogen van je hypotheek. Wat het beste voor je is, moet je onderzoeken, want ieders situatie is verschillend. Over het algemeen is het zo dat het verhogen van een hypotheek voordeliger is dan een verbouwingslening, wanneer het bedrag dat je wilt lenen hoog is. Wanneer je hypotheek wordt verhoogd, ontvang je een zogenaamd bouwdepot. Dat is een speciale rekening bij je hypotheek, daaruit mag je dan de kosten van het (ver)bouwen betalen! Omdat het verhogen van je hypotheek maandelijks meestal geen enorm verschil maakt, is dit een gewilde en aantrekkelijke optie.

Subsidie
Wanneer je een duurzame verbouwing wilt doen, zoals het isoleren van je muren, dak of vloer of het aanleggen van zonnepanelen kan je subsidie krijgen! Dit verschilt per gemeente, dat kan je gemakkelijk opvragen.

Wel of geen geld lenen? Wanneer je een huis hebt waar je in wilt investeren of langere tijd zult blijven wonen, is geld lenen een optie die absoluut het overwegen waar is!

Dit vind je misschien ook leuk...