Heb je een prachtig huis gezien op Funda of een andere website en heb je zin om het huis te bezichtigen? Zien de foto’s er op het eerste gezicht heel mooi uit en kan dit zomaar eens jouw nieuwe huis worden? Sta je eenmaal in het huis, maar zie je na het tweede rondje kijken opeens vochtplekken op het plafond en slecht onderhouden kozijnen? Dan kan de teleurstelling groot zijn en kan je van de mogelijkheid gebruik maken om te kiezen voor een bouwkundige keuring. Vraag een bouwkundige keuring via Huiskeur.nl aan.
Een onderzoeksplicht ten opzichte van een meldplicht
Als verkopende partij heb je een meldplicht. Een meldplicht wil zeggen dat de verkopende partij moet laten weten of de woning gebreken heeft. Zijn er duidelijke gebreken te zien in het huis dan hoeft de verkopende partij dit niet aan te geven bij potentiële kopers. Aan de andere kant heeft de koper een onderzoeksplicht. Ruik je tijdens de bezichtiging onraad dan is het de taak van de koper om er verder onderzoek naar te doen. Je wilt natuurlijk altijd een miskoop voorkomen. Tijdens een bezichtiging kan je als koper letten op een aantal aspecten. Zo kun je navraag doen bij de verkopende partij of er in het verleden lekkages zijn geweest. Bekijk hoe het met het schilderwerk staat. Is er bij de kozijnen sprake van houtrot of is alleen wat verf nodig. Kijk naar de staat van de CV ketel, check de vloer, muren en plafonds voor vochtplekken of scheuren en kijk of alle ramen en deuren goed sluiten. Wil je een bod doen op een huis maar ben je niet zeker van de staat dan is het aan te raden om een bouwkundige keuring aan te vragen.
Wat houdt een bouwkundige keuring in?
Met een bouwkundige keuring wordt er meer duidelijk over de staat van de betreffende woning. Zo’n keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijk bedrijf en heeft niets met de koop of verkoop van de woning te maken. De inspecteur checkt of er iets mis is het de woning en wat er hersteld kan worden. Er worden tijdens een bouwkundige keuring geen muren of vloeren opengebroken. Merkt een inspecteur dat er iets mis is met de fundamenten dan zal hij of zij dat in het bouwkundig rapport zetten. Je vindt in een bouwkundig rapport de conclusies van de inspecteur. De mogelijke kosten voor de komende vijftal jaar, indicatie van kosten bij achterstallig onderhoud en foto’s van de woning. Directe kosten moeten bij de meeste hypotheekverstrekkers zo snel mogelijk hersteld worden.