Algemeen Klussen

Dit is nodig als je een pompwagen wilt gaan rijden

Een elektrische pompheftruck, ook wel elektrische heftruck genoemd, wordt in veel bedrijven of magazijnen gebruikt om pallets en andere stabiele zware lasten te verplaatsen. Een elektrische pompwagen is een bedrijfswagen en te vinden bij bijvoorbeeld de shop van STILL. Dit betekent dat je gecertificeerd moet zijn om ermee te mogen rijden. Je kunt dit certificaat verkrijgen bij het ARBO Centrum.

Het behalen van de juiste papieren

Voor het besturen van een bestelwagen is een rijbewijs vereist. Zoek dit dus goed uit voordat je begint met een elektrische pompwagen kopen. Dit geldt ook voor de EPT: elektrische pallet truck. Dus als je ergens de term EPT-certificaat bent tegengekomen en  je je afvraagt ​​wat het precies is, kun je dat als volgt te weten komen. Een EPT-certificaat is een officiële certificering die bewijst dat je goed bent opgeleid om EPT vakkundig en veilig te gebruiken. Een EPT wordt gebruikt om zware lasten (subloads) van punt A naar punt B te vervoeren in magazijnen en warenhuizen. EPT kan de pallets iets omhoog brengen om ze te laten bewegen. Moderne EPT’s zijn bijna altijd elektrisch. Ze hadden dus geen spierkracht nodig. Dit scheelt een heleboel lichamelijke lasten dus!

De gevaren van een elektrische pompwagen

Hoewel de elektrische pompwagen een relatief compact voertuig is, is het ook een krachtig voertuig. De pompwagen is ook voorzien van vorken. Ze kunnen bij onjuist of onzorgvuldig gebruik schade of letsel veroorzaken. Niet alleen aan je bedrijf, maar ook aan mensen! De elektrische pompwagen wordt vaak ingezet in omgevingen waar ook anderen aan het werk zijn. Het vereist dus veel voorzichtigheid, risicobewustzijn, begrip en goede vaardigheden. Reden genoeg om certificering verplicht te stellen voor een elektrische pomp.

Dit is een EPT cursus precies

Je kunt de EPT-cursus volgen bij een ARBO-centrum voor het behalen van een certificaat elektrische pompwagen. De cursus bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Beide onderdelen worden afgesloten met een examen. In het theoretische gedeelte leer je alles over het veilig gebruik van een vrachtwagen met een elektrische pomp. Je leert hoe je deze op de juiste manier gebruikt, wat de risico’s en aandachtspunten zijn en hoe je jezelf en je omgeving veilig houdt bij het werken met een pompwagen. In het praktijkgedeelte kun je aan de slag met een vrachtwagen met elektrische pomp om te oefenen wat je in theorie hebt geleerd. Aan het einde van de cursus doe je examen. Ben je het daarmee eens? Dan ontvang je een EPT-certificaat dat vijf jaar geldig is.

Het doen van een EPT cursus

Het ARBO-centrum heeft cursuslocaties door het hele land. Zo kun je je altijd inschrijven voor cursussen in de nabije omgeving. Bij voldoende belangstelling van de organisatie kan ook een groepscursus georganiseerd worden. Dat kan bij hun op kantoor, maar ook in het bedrijf. Het grote voordeel van de interne cursus is niet alleen dat medewerkers (reis)tijd besparen en iedereen dezelfde training krijgt; maar ook dat leerlingen kunnen oefenen met elektrische pompwagens die direct in gebruik zijn op het bedrijf! Dat scheelt weer aanpassen op de werkvloer.

Dit vind je misschien ook leuk...