Klussen

Het functioneren van een slotenmaker

Je kent ons inmiddels een beetje. We houden ervan om ons vast te bijten in een onderwerp en je hier van alles over te vertellen. Dit doen we met veel redenen, maar de allerbelangrijkste van allen is toch echt dat we het belangrijk vinden dat je hier iets over weet. Daarom gaan we dat vandaag weer doen. We informeren je vandaag over het werk van een slotenmaker. Dit mooie, traditionele beroep is niet te vervangen door robots en is echt maatwerk. Het is bovendien vakmanschap. Dag in, dag uit zijn mensen bezig met hun handen om andere mensen uit de brand te helpen. Kortom; dat verdient wel een blogpost. Eentje van 500 woorden welteverstaan, want er is genoeg over dit onderwerp te vertellen. 

Apparatuur van de slotenmaker

Een slotenmaker gebruikt enorm veel apparatuur. Hij of zij heeft verschillende apparaten en machines in de winkel om zijn of haar werk naar behoren uit te voeren. We hebben het dan niet over een kassasysteem of iets dergelijks, maar machines en gereedschap dat het vak mogelijk maakt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan machines waarmee je sleutels en dergelijke kunt kopiëren. Ook gereedschap om sloten open te maken, softwaresystemen om om te kunnen gaan met digitale sloten en ga zo maar door; het wordt allemaal gebruikt door een slotenmaker. Vooral het arsenaal aan gereedschappen is vaak zeer indrukwekkend. Dit neemt hij of zij vaak ook mee naar iedere klus, je weet immers maar nooit wat je nodig gaat hebben. 

Technieken en ervaring

Voor het goed kunnen functioneren van slotenmakers, hebben zij daarvoor heel wat moeten doen. Geen studie waar je in de banken zit, maar het vuil maken van je handen en hard werken. Dát is de realiteit van een slotenmaker en daar kun je alleen maar respect voor hebben. Daarom is het belangrijk om te weten waar dat vandaan komt. Hoe weet een slotenmaker wat hij of zij nu weet? Dat komt vrijwel altijd doordat hij of zij dat heeft geleerd bij een andere. Hij of zij is begonnen bij slotenmakers die al dingen wisten en hebben dit van degene geleerd. Tegenwoordig zijn er ook cursussen voor, maar toch is de manier die hierboven is beschreven de meest gebruikelijke manier. 

Hulp van werknemers

De meeste specialisten hebben ook hulp van andere werknemers. Zij hebben een aantal mensen die hen helpen met enkele taken. Hierbij kun je denken aan specifieke takken van het vak, maar je kunt ook denken aan het gehele beroep. Zo zijn er mensen die iemand hebben ingehuurd voor het adviseren van klanten over inbraakpreventie, maar zijn er ook mensen die iemand hebben ingehuurd om alles te doen. Van het openmaken van sloten tot aan het kopiëren van sleutels en van het installeren van een nieuw slot tot aan winkelwerkzaamheden. Dit neemt een beetje werk voor de slotenmaker uit handen en daardoor kan hij meer werk aannemen en/of zich richten op andere belangrijke zaken. Best belangrijk, dus dat verdient ook zeker opmerking!

Dit vind je misschien ook leuk...