Algemeen

Als het op een microgram nauwkeurig aankomt

Precisie weegschalen zijn onmisbaar in onze maatschappij. Wat zou de laborant, controleur, apotheker, goudhandelaar, boer of kok zijn zonder een apparaat dat hem exact kan aantonen hoeveel iets weegt? Per branche zijn weegapparaten tegenwoordig zo ver ontwikkelt dat een beetje leverancier ze aanbiedt als maatwerk. En dan doelen we niet alleen op het model. De aangeboden servicepakketten bevatten tevens het onderhoud, kallibratie en de mogelijkheid tot huur. Wanneer je maar voor korte periode een precisie weegschaal nodig hebt, hoef je hem dus niet altijd aan te kopen.

Hightech dat gewicht in de schaal legt

Als we het over precisie weegapparatuur hebben, praten we over weegschalen waarbij je tot op een microgram nauwkeurig het gewicht kan aflezen. Je komt ze tegen in laboratoria, controle- en productieafdelingen. Het zijn precisie weegschalen voorzien van de meest geavanceerde functies. Denk hierbij aan de holdfunctie, gegevensuitvoer en tracking, een must bij Good Laboratory Practice (GLP), textielmetingen en het verwerken van formules en statistieken.

Niet alleen bij precisie weegschalen, maar eigenlijk bij alle betrouwbare meetapparatuur, worden regelmatig de termen kalibreren, ijken en wat minder bekend, justeren gebruikt. Kalibreren van een weegschaal is nodig om een eventuele weegafwijking, ten opzichte van het werkelijke gewicht, vast te kunnen stellen. Er zijn toestellen die zichzelf kalibreren, bij anderen moet je het zelf doen. Dit doe je met een zogenaamd ijkgewicht of massastuk. IJken is het bevestigen dat een toestel het correcte gewicht of maat aangeeft. Geijkte weegapparatuur herken je aan een sticker met CE-markering waarin het jaar van ijking staat aangeven, een toelatingsnummer en het identificatienummer waarmee het toestel geregistreerd staat bij de uitvoerende instantie. Justeren tenslotte, is het opnieuw afstellen van een weegschaal bij vaststelling van een afwijking in de weging.

Dichtheidsbepaling en materiaalanalyse

Naast het aangeven van het soortelijk gewicht, gegevens opslaan en verzenden, is er ook precisie weegapparatuur die de dichtheid van vaste stoffen en vloeistoffen meet. Bij aanbieders van precisie weegschalen, zoals De Jong weegsystemen krijgen deze apparaten de term ‘analytisch’ mee. Analytische weegschalen worden ingezet bij het meten van de dichtheid van poreuze materialen, materiaalanalyses of het nawegen van de inhoud van een verpakking, wanneer deze per kubieke centimeter wordt geproduceerd. Omdat dergelijke geavanceerde micro-balansen zeer gevoelig zijn voor invloeden van buitenaf, zelfs je adem of een gevallen wimperhaar kan van invloed zijn op het gewicht, zijn ze standaard voorzien van een tochtkap en een ionisator om statische elektriciteit te voorkomen.

Dit vind je misschien ook leuk...