Algemeen Renovatie Wonen

Goed zorgen voor je dak doe je zo!

Je moet je dak zien als de beschermer van alles in jouw huis. Dat is best een grote en belangrijke taak die veel respect verdient. Zorg voor jouw dak, en het zorgt voor jou en je bezittingen! Maar hoe zorg je nu eigenlijk goed voor je dak en dakbedekking? Wij hebben een aantal dingen op een rijtje gezet zodat jij deze af kunt vinken.

Verwijder vuil

Water verzamelt zich achter alle doorvoeringen, zoals leidingen, de schoorsteen en dakramen. Hiernaast verzamelt het zich ook nog in gebieden waar dakdelen in een hoek samenkomen. Wanneer dit gebeurt, veroorzaakt het water bederf. Een regelmatige schoonmaak kan dit makkelijk voorkomen.

Inspecteer je dakbedekking

Je wilt er ten alle tijden zeker van zijn dat je dakbedekking stevig is en niet verslechtert. Versterk het indien nodig, verwijder alle oude kit en schrob het gebied schoon. Is je dakbedekking te oud? Dan is het van belang dat je op tijd voor vervanging kiest. Er zijn hier natuurlijk verschillende opties mogelijk, maar wanneer je voor zonnepanelen wilt gaan raden we TPO-dakbedekking in ieder geval aan. Door zijn witte kleur haal je namelijk een hoger rendement uit je zonnepanelen. Hiernaast is het ook nog eens milieuvriendelijk.

Inspecties en reparaties

Je dak met enige regelmaat inspecteren en kleine reparaties uitvoeren zal je veel gedoe en kosten op de lange termijn besparen. Zet losse dakpannen vast met een beetje dakcement. Reinig, inspecteer en zet de goten vast. Vervang ze als ze verslechteren of zelfs al gaten bevatten. Inspecteer en repareer de mortel op de schoorsteen. En het simpelste van allemaal: snoei takken van bomen die het dak raken of er overheen hangen. Dit voorkomt dat ze erover wrijven, maar houdt ook eekhoorns en andere klimmende dieren weg van het huis. Dit lijkt misschien onschuldig, maar het is echt niet ideaal voor het dak. Is je dak ernstig beschadigd? Dan doe je er verstandig aan om een professioneel bedrijf in te huren.

Dit vind je misschien ook leuk...