Renovatie Wonen

Een gietvloer: wat is het precies?

Een moderne, gladde, naadloze vloer. Steeds meer mensen kiezen voor een gietvloer. Dit type vloer heeft naast het strakke moderne design ook een hoop mooie voordelen. Maar wat is het precies? We geven je graag wat meer informatie over deze bijzondere vloer.

Epoxy of PU

De meeste gietvloeren worden gemaakt met epoxy of polyurethaan (PU). Dit materiaal kan in elke ruimte worden toegepast. De vloer wordt in verschillende lagen aangebracht. Dit zijn twee tot zes lagen, afhankelijk van je voorkeuren en de stijl die je kiest. Deze lagen zijn de egalisatie laag, primer lagen, gietlagen en laklagen. Elke laag moet ongeveer een dag drogen. Het kan dus zijn dat er 6 dagen niet over de vloer gelopen kan worden.

Betonnen of houten ondervloer

Een gietvloer kan dus in elke ruimte worden toegepast. Soms is hiervoor echter extra voorbereiding nodig. Een betonnen vloer kan een betonrenovatie nodig hebben en een oude houten vloer in een ouder huis zal waarschijnlijk een nieuwe MDF-vloer nodig hebben om de vloer weer stabiel en egaal te maken. Pas als de ondervloer egaal en stabiel is kunnen de vloeistofdichte gietvloeren worden aangebracht.

Voordelen van een gietvloer

Na het aanbrengen van een goede ondervloer en daarop een strakke moderne gietvloer kun je jarenlang van de vloer genieten. Vloeren van PU zijn goed bestand tegen scheuren, kunnen UV bestendig worden gemaakt tegen verkleuring en kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt met een matte, zijde- of hoogglans afwerking. Daardoor zijn gietvloeren enorm goed aan te passen aan de eigen smaak. De vloer kan namelijk ook in bijna elke kleur gemaakt worden die je maar wil. Gietvloeren zijn ook waterdicht waardoor ze ook zeer geschikt zijn voor badkamers en keukens. Als laatst heeft de vloer ook een geluiddempende werking en gaat het goed samen met vloerverwarming. Een hoop mooie voordelen dus.

Dit vind je misschien ook leuk...