Klussen

Dit kun je van hout maken voor je tuin

Hout is een prachtig, natuurlijk product dat voor vrijwel alles te gebruiken is. Je kunt er een vuur mee laten branden, papier van maken en heel veel producten in je huis zijn gemaakt van hout. Hout is door de eeuwen heen voor talloze doeleinden gebruikt, waardoor we ondertussen heel goed weten hoe we ermee om kunnen gaan. In dit artikel leer je wat je kunt maken van hout om je tuin op te fleuren.

Onderdak voor talloze dieren

Hout leent zich perfect om onderdak voor dieren van te maken. Denk bijvoorbeeld aan een schattig vogelhuisje om in je boom of aan je schutting te hangen. Daarnaast kun je van hout en gaas ook goede kippenrennen en konijnenhokken maken. Als je met hout gaat werken dat buiten staat, zul je het echter ook goed moeten beschermen. Houtbescherming buiten is nodig om te zorgen dat het hout de tand des tijds doorstaat. Al helemaal buiten krijgt hout te maken met een grote hoeveelheid vocht en flinke temperatuurverschillen. Om houtrot te voorkomen kun je het hout impregneren. Als je een dierenhuis gaat maken van het hout, zorg er dan wel voor dat je houtbescherming diervriendelijk is, al helemaal konijnen kunnen namelijk gaan knabbelen aan het hout en je wilt niet dat ze slechte stoffen binnen krijgen. Laat de houtbescherming dus altijd goed intrekken.

Rust voor jezelf

Je ziet het veel terug in de woonwinkels, maar met wat tijd en geduld kun je het ook makkelijk zelf maken; meubels voor in je tuin. Denk aan houten krukjes, tafels en stoelen. Hoewel het misschien niet net zo strak en netjes wordt als de spullen die je in de winkel kunt kopen, zul je veel meer van deze meubels genieten, omdat je ze zelf gemaakt hebt. Je kunt elke keer trots terugkijken op het gehele bouwproces en de lessen die het hout je heeft geleerd. Daarnaast nodigt dit uit om jouw houten tuinmeubels helemaal naar jouw voorkeuren aan te passen. Je kunt zelf de vormen en formaten bepalen, maar je kunt ook losgaan met houtverf en jouw houten meubel naar jouw smaak pimpen. Zo passen jouw tuinmeubels altijd perfect bij jouw tuin.

Groot plezier voor de kinderen

De meeste kinderen houden van klimmen en klauteren. Dit is niet alleen leuk, maar het helpt hen ook om hun grip te versterken en hun kracht steeds meer op te bouwen. Als je het houtwerk goed schuurt, kun je superleuke klimtoestellen voor je kinderen maken. Denk bijvoorbeeld aan een soort ladder-trap die ze naar een ladder-rek leidt waar ze aan kunnen bungelen om op het volgende platform te komen. Je kunt ook een houten schommel toevoegen aan het toestel. Dat is het fijne voordeel van je eigen houten spullen maken, je kunt het helemaal vormgeven naar jouw wensen en zo de meest unieke projecten neerzetten. Hiermee maak je niet alleen jouw eigen kinderen blij, de buurtkinderen zullen ook graag bij ze komen spelen.

Waan jezelf in weelde

Vooral rijke mensen met grote tuinen zijn in het bezit van een mooi, houten prieeltje. Door zelf een prieeltje te maken, kun jij je dus onder deze groep scharen, terwijl het je een stuk minder kost. Ook bij jouw nieuwe prieel geldt dat je deze volledig kunt aanpassen naar de uitstraling van je tuin. Een prieel is perfect om tot rust te komen in je tuin en te genieten van een mooi boek of een lekkere brunch. De goedkoopste prieeltjes komen zonder dak, maar een echt volwaardig prieel heeft een mooi dak, waardoor je er zelfs je heil kunt zoeken wanneer het regent en toch warm is buiten. Dat is pas jezelf verwennen!

Dit vind je misschien ook leuk...