Klussen

Hoe vind je de juiste schroefring voor jouw lamp?

Als je op zoek bent naar nieuwe lampen voor in huis zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken, want het kan best lastig zijn om de juiste lampen te vinden. Zo moet je, voordat je aan de slag gaat, goed kijken naar de fitting en de schroefring die je nodig hebt. Hoe vind je de juiste schroefring? We gaan in dit artikel in op de functie van schroefringen en een aantal van de bijbehorende fittingen, zodat jij straks precies weet wat je aan moet schaffen. 

Wat is een schroefring?

Met een schroefring kun je de lampenkamp vastzetten aan de fitting. Er bestaan veel verschillende soorten fittingen, waarvan je de een vaker tegenkomt dan de ander. De meest gebruikte soorten fittingen zijn de E14 fitting, de E27 fitting en de GU10 lamp. Je kunt de fitting dan weer zien als een het onderdeel waarmee je de lamp met de armatuur verbindt. Omdat elke soort fitting op een andere manier moet worden aangesloten en niet alle fittingen werken met dezelfde hoeveelheid volt, is het belangrijk om van te voren goed uit te zoeken welke fitting en dus schroefring je precies nodig hebt. 

E27 fitting

De E27 is een van de meest gebruikte fittingen en je kunt hem daarom inzetten op erg veel verschillende lampen. Deze lamp heeft een diameter van 27 millimeter en is daarmee geschikt voor grotere lampen. E27 fittingen zijn makkelijk te vinden, zo kun je bijvoorbeeld online een e27 fitting kopen via Lamplord of een bezoekje brengen aan de elektronicawinkel. 

E14 fitting

Een E14 fitting is een kleinere fitting met een diameter van 14 millimeter. Dat betekent dat het daarmee ook geschikt is voor kleine lampen, denk daarbij aan gloei- en spaarlampen. Een E14 heeft een specifiek schroefdraad waarmee je de lamp kunt bevestigen en heeft dus ook een kleinere schroefring nodig dan een E27 fitting. Je komt de E14 fitting tegen bij sfeerverlichting of wanneer de verlichting uit meerdere kleine lampjes bestaat. 

GU10 fitting

Een andere populaire fitting is de GU10, deze wordt vaak gebruikt bij spotjes of ingebouwde lampen. In tegenstelling tot de E14 en E27 fitting vind je hier geen schroefdraad, maar een bajonetaansluiting. Met deze aansluiting maak je gebruik van pennen die de verschillende onderdelen aan elkaar vastmaken. Vervolgens kun je de lichtbron erin zetten. Als je de fitting wilt vastzetten aan een lampenkap kun je een schroefring gebruiken. 

Dit vind je misschien ook leuk...