Geen categorie

Manieren om een veilig te werken op een risicovolle werkplek

Een werkplek met een hoog risico is elke plaats waar je een hoger risico op letsel loopt dan op andere plaatsen. Bouwplaatsen en fabrieken hebben bijvoorbeeld vaak een hoger letsel percentage, terwijl thuiswerken doorgaans een lager percentage heeft. In deze omgevingen kan het implementeren van een effectief veiligheidssysteem een ​​uitdaging zijn, maar het is de moeite waard. Veiligheid is belangrijk omdat het het aantal ongevallen vermindert. Dit betekent dat er minder geld wordt uitgegeven aan zaken als medische rekeningen en vervanging van apparatuur. Hier zijn een aantal manieren om je werkomgeving veilig te stellen.

Zorg voor valbeveiliging

Heb je een klusje hoger dan 1,80 meter boven de grond? Dan is valbeveiliging een essentieel onderdeel om een veilige werkplek te creëren. Dit type uitrusting kan veiligheidsharnassen en netten omvatten die zijn ontworpen om letsel door vallen te voorkomen. Als je valbeveiliging gaat gebruiken, is het belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg ervoor dat je veiligheidsharnas of -net stevig genoeg is je te ondersteunen als je moeite hebt om je evenwicht te bewaren of je bewegingen onder controle te houden. Train jezelf hoe je je veiligheidsapparatuur het beste kunt gebruiken voordat je aan de slag gaat.

Identificeer de potentiële risico’s en gevaren

De eerste stap bij het creëren van een effectief veiligheidssysteem is het identificeren en prioriteren van potentiële gevaren, risico’s, verwondingen en sterfgevallen. Dit zou niet mogelijk zijn zonder een goed ontworpen en goed geïmplementeerd veiligheidssysteem. Om dit effectief te doen, moet je eerst een uitgebreide lijst maken van alle mogelijke gevaren op je werkplek. Dit kan door soortgelijke situaties te bekijken  om te zien wat een bedreiging kan vormen voor je gezondheid of veiligheid.

Train jezelf goed

Het opleiden van jezelf is een essentieel onderdeel van elk veiligheidssysteem. Je moet ervoor zorgen dat je de risico’s van je werk of klus begrijpt en weet hoe je dit veilig kunt doen. Je moet weten wat je moet doen in geval van nood. Als je bijvoorbeeld zware machines of apparatuur gebruikt, moet je weten hoe je deze correct en veilig kunt bedienen.

Dit vind je misschien ook leuk...