Klussen

Minigraver kopen: waarop letten?

Wie denkt dat een minigraver kopen een goed idee is, moet zich er wel eerst in verdiepen. Er zijn veel verschillende soorten op de markt. Door naar de verschillende kenmerken te kijken is een passende soort te vinden. In dit artikel is te ontdekken waarop gelet moet worden.

Nieuw of niet?

Wie het niet te duur wil maken, kan ervoor kiezen om een tweedehands model te nemen. Het is dan natuurlijk wel zo dat je geen grip hebt op de kenmerken. Bovendien verschijnen er vaak nieuwe series en modellen. Wie dus voor een nieuw model kiest, kiest ook voor een beter model. Wie er slechts korte tijd mee werkt, kan ook huren overwegen. Is de keuze te moeilijk? Overleg dan met een specialist. Die kan helpen bepalen welke keuze in elke situatie interessant is.

Het gewicht van de minigraver

De gewichtsklasse waarin de minigraver zit vertelt alles over het soort werk dat deze aankan. Het kleine graafwerk doe je met een 1-tonner. Dit is een zeer compact model dat zelfs door een gewone voordeur past. Wie een wat grotere klus heeft, kan beter voor een 2,5-tonner gaan. Dit is het model dat bijvoorbeeld de hovenier gebruikt. Ook putten en sleuven graven kan je met dit model goed doen. Kies je voor de echt grote minigravers? Dan kom je bij modellen tussen 6 en 8 ton uit. Deze zijn eigenlijk niet meer zo compact, maar helpen je wel bij de grotere klussen die je moet doen. Ze zijn ook wat aangenamer en comfortabeler in gebruik. Tot slot kan je ook gewoon bij de normale graafmachines van 8 tot 40 ton uitkomen.

Letten op het comfort

Het is belangrijk om ook op het comfort te letten wanneer je een minigraver kiest. Ergonomie is een grote factor. Een model met cabine houdt jou beschut tegen kou en regen. Er is ook een airco om koel te blijven op warme dagen. Let wel op, want de ene cabine is de andere niet. Denk aan het gemak van in- en uitstappen. Denk ook aan ruimte, stoelen en verstelbare armsteunen die er wel of niet in zitten.

Dit vind je misschien ook leuk...