Iedereen heeft het wel eens gezien; oranje of bruine vlekken op terrastegels van beton. Zulke plekken komen niet vaak voor, maar als dit gebeurt is het wel erg vervelend. Oerplekken, zoals ze worden genoemd, zijn namelijk niet weg te werken.
Wat is beton?
Terrastegels worden vaak gemaakt van beton, maar wat is beton precies? Beton bestaat uit natuurlijke producten zoals grind, zand, cement en water. De bestanddelen van cement komen uit mergelgroeves, terwijl zand en grind worden gewonnen in putten. Het grootste deel van een betontegel komt dus uit de grond.
Omdat er meer dan alleen zand, grind en mergel in de grond zit, kan het gebeuren dat er ook andere deeltjes in het beton terecht komen. Hierbij kun je denken aan ijzer, wat ook in bepaalde lagen in de grond zit. Door regenwater kunnen deze ijzerdelen naar de oppervlakte gedreven worden. Denk hierbij aan de roestbruine vlekken die soms in het zand te zien zijn.
Hoe komt oer in terrastegels?
Wanneer deze vlekken samensmelten en uitgroeien, spreken we van ijzeroer. Ondanks de strenge kwaliteitsnormen en -controles kan het voorkomen dat oer in de benodigde grondstoffen voor beton blijft zitten. Daardoor kan ijzeroer in het uiteindelijke betonproduct terechtkomen. Dit zie je niet gelijk, maar wanneer de terrastegel nat is geweest kan dit resulteren in een bruine vlek. Dit wordt een oerplek, oerpit of roestplek genoemd.
Gaan oerplekken weer weg?
Helaas zijn oerplekken in terrastegels niet te voorkomen. Wanneer ijzeroer in de grondstoffen terechtkomt, bestaat de mogelijkheid dat roestkleurige plekken ontstaan. In tegenstelling tot ‘gewone’ roest, wat vaak aan de buitenkant van een terrastegel ontstaat, zit het probleem bij oer in de tegel. Het verwijderen is dus geen mogelijkheid.
Oerplekken? Geen stress!
Het is belangrijk om te weten dat oerplekken bijna nooit voorkomen bij terrastegels, maar je moet hier wel rekening mee houden. Echter gaat door oer de kwaliteit van terrastegels niet omlaag. Je kunt dus nog steeds genieten je terras, looppad of oprit, zonder dat je je druk hoeft te maken om de kwaliteit. Stoor je je toch aan oerplekken? Dan kun je de desbetreffende tegels altijd nog vervangen met nieuwe terrastegels.