Tuinieren

Een echte waterval in je tuin

Je vriend heeft het steeds maar over zijn visvijver die er moet komen. Hij wil van die koi karpers erin en dan ook nog eens van die hele grote. Jij wil liever een siervijver met mooie planten als een beetje een subtropische verrassing. Het liefst zou je er ook nog een watervalletje naar toe laten leiden, maar je zou niet weten hoe dat zou moeten. Je vriend kan kennelijk gedachten  lezen en oppert zijn plan om twee vijvers te graven met een echte waterval ernaast. De tuin is groot zat!

Tuinontwerp

Je schakelt een tuinarchitect in om een ontwerp op papier te zetten. Jullie wonen in een landelijk gebied, dat wil zeggen, de tuin ligt naast de weilanden en je wil een unieke oase in het groene vlakke landschap creëren. Het moet nog net geen jungletuin worden, maar een heerlijke natuurlijke buitenruimte waar alles samenkomt. Kleurrijke vissen, ruisend bamboe en het zachte geluid van stromend water. Ook vogels en insecten zullen met de nieuwe stroom van leven mee willen doen. De tuinarchitect heeft inmiddels goed zijn werk gedaan en laat je een prachtig plan zien. Diep onder de indruk van de ingekleurde tekeningen en de details met al het leidingwerk van druk pvc buizen en hulpstukken onder de grond geef je hem opdracht de tuin te gaan veranderen in een paradijsje.

Nishikigoi

Er komt een grote diepe visvijver voor de koi karpers, de nishikigoi karpers. De koi vijver wordt onder de grond verbonden met een siervijver die een heel aparte vorm heeft, het lijkt het meest op een druppel. Op het smalste stukje van de siervijver valt water van een kleine hoogte. Yes, de waterval die je altijd al gewild hebt! De tuinontwerper is geniaal. Met een in jouw ogen ingewikkeld systeem van waterpompen, druk PVC buizen, bochten en andere druk pvc hulpstukken heeft hij een natuurlijke oase van rust met een karaktervolle uitstraling gecreëerd. De waterval, hoewel hij helemaal niet zo heel erg hoog is, blijkt een echte aanwinst. Rustgevend en paradijselijk, gewoon in je achtertuin in Friesland.

Water

Het geluid van water vindt eigenlijk iedereen fijn om te horen. Je ervaart het al tijdens een fijne wandeling langs de kust. Of je nou op het strand bij Bloemendaal loopt of langs de Westerzeedijk bij Harlingen, het geluid van water is fantastisch. Maar er is in Nederland ook een gebiedje waar je nog sterker het gevoel hebt in een droom te zijn. Je zit daar op een boomstronk naast een beek. Het geluid van dit stromende beekje met zo een helder water dat je er gelijk een slok van zou willen nemen, heeft je geïnspireerd om waterpartijen in je eigen tuin een te leggen. De circulatie van het water wordt natuurlijk verzorgd door de waterpomp. Het is belangrijk om een pomp te kiezen met de juiste capaciteit, maar dat laat je verder lekker aan de architect over. Het geluid is het belangrijkste en hij heeft je verzekerd dat dit geluid naderhand nog perfect is af te stemmen. Door de hoogte van de val iets te veranderen of de snelheid van de pomp aan te passen. Het is een leuk spel!

Kwaliteit

De kwaliteit van het water wordt door de voortdurende circulatie op topniveau gehouden. Op die manier komt er steeds nieuwe zuurstof bij wat de waterkwaliteit zeker ten goede komt. Voor de kostbare en mooie vissen in je vijver is zuurstof van levensbelang. De waterval doet dus meer goed dan alleen maar een leuk geluidje voortbrengen.

Dit artikel is geschreven in opdracht van BUMA Handel.

Dit vind je misschien ook leuk...