Tuinieren

Boomwortels verwijderen

Oude boomwortels die zijn achtergebleven in je tuin kunnen het lastig maken om je tuin aan te passen, vaak zul je deze eerst moeten verwijderen. In dit artikel lees je alles dat je moet weten over boomwortels verwijderen.

Redenen om boomwortels te verwijderen

Ten eerste kunnen boomwortels in de weg zitten bij werkzaamheden in de tuin, zoals het aanleggen van een nieuw gazon of bestrating. 

Daarnaast kunnen oude boomwortels onder bestrating er op den duur voor zorgen dat de bestrating langzaamaan omhoog komt, wat natuurlijk zonde zou zijn.

Tenslotte kunnen de oude boomwortels ook gaan verrotten en verschimmelen, wat tot problemen kan gaan leiden. Denk bijvoorbeeld aan het zichtbaar worden van de rottende plekken in een gazon of de schimmels die de groei van nieuwe bomen, struiken en planten in de weg staat.

Hoe boomwortels verwijderen

Je kunt boomwortels verwijderen door ze met de hand uit te graven, maar afhankelijk van de hoeveelheid en dikte van de wortels kan dit een flinke klus zijn. Een andere optie is om net als voor een boomstronk verwijderen gebruik te maken van een stobbenfrees. Met deze machine kun je de boomwortels in kleine stukjes hakken en de resten daarna eenvoudig uitgraven.

Zelf doen of uitbesteden?

Wanneer het om een paar wortels gaat, kun je de boomwortels zelf verwijderen. Maar houd er dan rekening mee dat dit nog steeds zwaar werk zal zijn en dat je dus wel in goede conditie moet zijn. Bovendien kunnen boomwortels vaak ook veel verder verspreid zitten dan je in eerste instantie zelf denkt. In de meeste gevallen doe je er dan ook verstandig aan om het werk uit te besteden aan een professional zoals een hovenier. Die beschikt over de juiste kennis, ervaring en materialen om de klus goed en snel voor je te klaren.

Kosten

Als je overweegt om boomwortels te laten verwijderen door een professional, wil je natuurlijk ook graag weten wat dit gaat kosten. Het is echter lastig om hier een prijs voor te noemen, omdat het afhankelijk is van veel verschillende factoren. De belangrijkste zaken die van invloed zijn op de prijs zijn de lengte en dikte van de wortels, of ze met de hand of machinaal verwijderd gaan worden en de bereikbaarheid.

Dit vind je misschien ook leuk...