Algemeen

Aanhangwagens

Een aanhangwagen is een transportmiddel om verschillende dingen mee te vervoeren. Zo kun je het tuinafval naar het grofvuil brengen met een aanhanger, maar kan je de grote artikelen zoals een kast afhalen. Een aanhangwagen wordt dus voor verschillende doeleinden gebruikt. Ieder doeleinde heeft ook weer andere verplichtingen. Zo moet het tuinafval worden afgedekt met een afdeknet, zodat er onderweg geen lading verloren kan gaan. Er zijn een aantal dingen waar opgelet moet worden wanneer jij een aanhangwagen hebt of wilt gaan aanschaffen. Wij geven je graag een aantal tips om rekening mee te houden. 

Wanneer rijbewijs?

Allereerst ben je verplicht om je autorijbewijs te hebben. Zonder auto (of een ander voertuig) kan de aanhanger namelijk niet vervoerd worden. De E achter de B op je rijbewijs geeft je de bevoegdheid om met een aanhanger te rijden. Wanneer de combinatie van de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) zwaarder is dan 3500 kilogram, in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer dan 750 kilogram is, dan ben je op je rijbewijs achter de B de letter E nodig. Voor dit certificaat hoef je geen apart theorie-examen af te leggen. Er moet enkel worden voldaan aan de praktijkeisen voor het behalen van je aanhangerrijbewijs. 

Kenteken 

Een aanhanger moet altijd voorzien zijn van een kenteken. Afhankelijk van het gewicht is dit een eigen kenteken of hetzelfde kenteken als het trekkende voertuig. Een aanhangwagen heeft een eigen kenteken nodig als deze zwaarder is dan de toegestane massa van 750 kilogram. Wanneer de aanhanger licht is dan 750 kilogram, dan krijgt de aanhanger hetzelfde kenteken als het trekkende voertuig. 

Breekkabel 

Als een ongeremde aanhangwagen is voorzien van een hulpkoppeling, dan is het verplicht om deze ook echt te gaan gebruiken. Een geremde aanhangwagen is voorzien van een breekkabel. Ongeremde aanhangwagens zijn in de meeste gevallen voorzien van een hulpkoppeling met staalkabel. Een aanhanger boven de 750 kilogram is geremd, waardoor er dus eigenlijk altijd een losbreek inrichting op is bevestigd. Wanneer er een losbreek inrichting aanwezig is, dan mag er geen hulpkoppeling aanwezig zijn. 

Verlichting van de aanhanger

Een aanhanger moet voorzien zijn van de nodige verlicht. Dit houdt in: twee witte reflectoren aan de voorzijde van het voertuig, ambergele retroreflectoren aan elke zijkant van het voertuig en de achterste retroreflector aan de zijkant mag rood zijn. Daarnaast dienen er markeringslichten worden aangebracht wanneer het voertuig breder is dan 2,10 meter. Dit zijn twee markeringslichten aan de voorkant en twee aan de achterkant van het voertuig. 

Meer informatie

Of je nou op zoek bent om een aanhanger te kopen of te huren of enkel de benodigde artikelen wilt bekijken, alles is mogelijk bij Aanhangwagendirect. Voor meer informatie kan je contact met de klantenservice. De klantenservice is bereikbaar via de telefoon, mail, chat op de website of Whatsapp. Wij helpen je graag verder. 

Dit vind je misschien ook leuk...