Algemeen

Help, mijn klant betaald niet

Wanneer u te maken krijgt met bedrijven of particulieren die facturen niet betalen, kan je een deurwaarder inschakelen. Hiervoor hoeft u niet per se een bedrijf te zijn, maar als u als particulier nog geld moet krijgen van anderen dan kunt u deze deurwaarders ook inschakelen. Een deurwaarder mag beslag leggen op de eigendommen van de schuldenaars, om deze vervolgens te gaan veilen en zo alsnog het geld voor jou te krijgen. Er zijn verschillende eigendommen welke een deurwaarder niet zou mogen meenemen, zoals bijvoorbeeld een bed, voedsel, kleding of andere spullen die noodzakelijk zijn om te kunnen leven. Ook als het gaat om een bijvoorbeeld een stuk gereedschap wat de schuldenaar nodig heeft om geld mee te verdienen mag niet zomaar meegenomen worden.

Er zijn verschillende soorten eigendommen waar een deurwaarder wel beslag op mag leggen. Zo kan hij bijvoorbeeld beslag leggen op machines, auto’s of de inboedel van het bedrijf of de particulier, maar ook op aandelen of een inhoud van een bankkluis. Wanneer dit allemaal niet werkt kan hij ook overgaan op het beslag leggen van registergoederen zoals een woning of bedrijfspand en kan hij beslag leggen op een deel van het loon. Voor dit laatste gelden alleen nog een aantal regels wat de deurwaarder dan eerst moet uitrekenen. De schuldenaar zal namelijk nog wel geld moeten ontvangen om te kunnen blijven leven.

Verschillende deurwaarders

Er zijn verschillende soorten deurwaarders. De twee bekende soorten zijn de normale deurwaarder en de gerechtsdeurwaarder. Vaak wordt voor een gerechtsdeurwaarder ook het woord deurwaarder gebruikt, terwijl een deurwaarder officieel gezien alleen namens de gemeente of de belastingdienst beslag mag leggen op eigendommen van bedrijven en particulieren. Een gerechtsdeurwaarder heeft daarom ook meer rechten dan een deurwaarder, aangezien het gaat tussen twee particuliere/bedrijven en niet tussen het land en een particulier/bedrijf. Eén van de meer bekende bedrijven waar je langs kunt gaan voor gerechtsdeurwaarders is het bedrijf AGIN Otten.

Dit vind je misschien ook leuk...