Wonen

Mangohouten meubelen onderhouden, hoe doe je dat?

Meubelen van mangohout zijn ongekend populair. Dat is ook niet voor niets: ze zijn niet alleen mooi en opvallend, maar ook nog eens duurzaam. De hardhoutsoort kenmerkt zich door zijn warme kleuren en duidelijke nerf, waardoor geen twee planken hetzelfde zijn. Mangohout geeft een exotische en unieke impuls aan elk interieur. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw mangohouten meubel zo lang mogelijk mooi blijft? We hebben goed nieuws: mangohout heeft weinig onderhoud nodig om te stralen. Toch zijn er een paar tips en tricks om rekening mee te houden, wanneer je een meubel van mangohout in huis haalt. Benieuwd wat die zijn? Lees snel verder!

Wat is mangohout eigenlijk?

Mangohout is hout dat afkomstig is van de mangoboom. Die boom komt van oorsprong uit Zuidoost-Azië en vind je tegenwoordig vaak terug op mangoplantages over de hele wereld. Een mangoboom kan tot wel veertig meter hoog worden en levert heerlijke vruchten op. Hij kan na vijftien jaar al volwassen zijn en groeit dus snel. Wanneer een boom op de plantage oud wordt, produceert die uiteindelijk steeds minder mango’s. Daarom laat de boer de oude bomen eens in de zoveel tijd kappen om plaats te maken voor jongere exemplaren. De oude mangoboom gaat naar een meubelfabriek, waar er van alles van wordt gemaakt. Van mangohout kun je ook zwarte meubels maken: in dat geval heet het materiaal ‘mangohout black’.

Hoe onderhoud je mangohout?

Het onderhouden van een mangohouten meubel is eigenlijk heel simpel. Je doet er goed aan onderzetters te gebruiken voor je glazen, zodat er geen vocht op je meubel terecht komt. Mors je toch een keertje? Ruim het zo snel mogelijk op met een licht vochtige doek. Gebruik voor het schoonmaken van je meubel een doek zonder harde stiksels of naden, zodat je geen risico loopt krassen achter te laten. Wil je het oppervlak van je meubel echt goed reinigen? Kies dan voor een reinigingsmiddel zonder siliconen of ammonia. Die kunnen het hout van je meubel namelijk uitdrogen en beschadigen, waar het niet mooier van wordt. 

Een grote beurt

Omdat de meeste mangohouten meubels in de winkel al zijn behandeld tegen vocht en vuil, heb je er weinig werk aan. Begint je meubel echt zijn glans te verliezen? Dan kun je ervoor kiezen het mangohout te behandelen met bijenwas. Dat zorgt ervoor dat het hout zijn glans terugkrijgt en er weer stralend uitziet. Let er wel op dat bijenwas het hout wel wat donkerder kan kleuren. Probeer het dus altijd eerst even uit op een onopvallend stukje van je meubel. Als je het gevoel hebt dat de beschermlaag van je meubel is aangetast, kun je het behandelen met een speciale mangohout-olie. Die trekt in het hout en zorgt dat de beschermlaag wordt vernieuwd. Zo houd je je meubelen lang mooi en stralend.

Dit vind je misschien ook leuk...