Wonen

Welke soorten rolgordijnen zijn er?

Als je op zoek bent naar nieuwe raamdecoratie en je hebt de keuze voor rolgordijnen gemaakt, kom je er al snel achter dat in ontzettend veel verschillende soorten verkrijgbaar zijn. Zo zijn er rolgordijnen die lichtdoorlatend of verduisterend zijn, rolgordijnen met een handmatige of een elektrische bediening en ga zo maar door. Dat maakt de keuze er vaak niet makkelijker op. Daarom vertellen we in dit artikel welke soorten rolgordijnen er zijn en belichten we de eigenschappen hiervan. Zo hopen we de keuze wat gemakkelijker voor je te maken. 

Standaard rolgordijn

Standaard rolgordijnen zijn zo’n beetje de meest simpele versie van een rolgordijn. Deze rolgordijnen bestaan uit een stang met een rolmechanisme waarin een doek zit opgerold dat je naar boven en beneden kunt bewegen. In veel gevallen wordt dit gedaan met een koord of ketting maar ook een elektrisch systeem behoort tegenwoordig tot de mogelijkheden. Dit type rolgordijn is te krijgen in een groot aantal kleuren.

Vouwgordijnen

Hoewel het woord rolgordijn hier niet van toepassing is, behoort het vouwgordijn toch echt tot deze categorie. Dit soort gordijnen vouw je namelijk omhoog en omlaag door middel van een koord in plaats van dat deze op een rol gerold worden. Wil je optimaal genieten van lichtinval dan kun je deze opvouwen en wil je graag wat meer privacy dan laat je ze met hetzelfde gemak weer een stukje (of helemaal) zakken. De stof van een vouwgordijn is stofafstotend en werkt isolerend. Vouwgordijnen passen uitstekend in een klassiek of landelijk interieur. 

Verduisterend rolgordijn

In ruimtes waar het wat donkerder moet zijn, kun je het beste een verduisterend rolgordijn ophangen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld de slaapkamer. Dit type rolgordijn is voorzien van een dikker doek dat geen licht doorlaat. Daarbij is een verduisterend rolgordijn aan de zijkanten van de kozijnen volledig gesloten. Zo werken ze niet alleen licht en zon werend maar ook isolerend. Dit type rolgordijn is ook te krijgen voor dakramen.

Duo rolgordijn

Duo rolgordijnen zijn gordijnen waarbij de stof bestaat uit twee verschillende banen, een transparante en een gekleurde. Deze banen bewegen voor elkaar langs. Dit zorgt niet alleen voor een speels effect maar ook voor een wisselende lichtinval. Zo wissel je privacy gemakkelijk af met voldoende licht.

Duettes

Duettes bestaan uit twee laagjes gevouwen stof, die zich als een harmonica opvouwen wanneer deze wordt opgetrokken. Het zijaanzicht geeft het beeld van een honingraatstructuur waar de touwtjes door heen lopen. De koorden zijn niet tot nauwelijks zichtbaar en de gaatjes die bij plissé gordijnen te zien zijn heb je bij duettes niet. 

Verschillende soorten en maten rolgordijnen

Zoals je ziet zijn rolgordijnen in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Het is maar net naar welke versie jouw keuze uit gaat. Of je nu een rolgordijn XL of een rolgordijntje nodig hebt voor jouw interieur, het is allemaal verkrijgbaar. Daarnaast kunnen de meeste opties ook nog eens op maat gemaakt worden dus is er voor iedere stijl, ieder raam en ieder interieur wel een geschikt rolgordijn te vinden.

Dit vind je misschien ook leuk...