Klussen Renovatie Wonen

Zo start jij zonder kopzorgen een mega verbouwing

Na een lange zoektocht dat ene droomhuis op de kop getikt, maar moet er in dit huis flink geklust worden voordat het leefbaar is? Of is jouw huidige huis toe aan flinke verbouwing? Dan sta je de voet van een berg vol werk. Maar geen paniek, want met de volgende tips komt dit helemaal goed.

Goede voorbereiding

Niks belangrijker dan een goede voorbereiding. Zeker bij een grote verbouwing aan een huis geldt: een goede voorbereiding, is het halve werk! Vooraf kun je echt niet alles overzien, maar probeer een zo realistisch mogelijk schets te maken van alle werkzaamheden. Daarbij moet je uitgaan van enkele essentiële punten. Welke dat zijn, lees je hier:

Tijd

Iedereen kent vast het NPO-programma waarin Nederlandse gezinnen emigreren naar een warm land om daar een nieuw leven te beginnen. Camping, B&B of Agriturismo: men gaat er helemaal voor. Naast de befaamde septic tank, is het wekelijks smullen door alles wat misgaat met het budget, vergunningen of uitgelopen werkzaamheden. Laat vooral dat laatste een les zijn: bij een grote verbouwing loopt het vrijwel altijd uit. Hoe je went of keert, dingen kosten uiteindelijk net wat meer tijd. Maak dus zeker een planning, maar houd ook nu rekening met onvoorziene gevallen. Heb altijd een plan B paraat staan en laat je niet uit het veld slaan als het even tegenzit. Houd hier gewoon rekening mee!

Geld

Met de rijzende huizenprijzen kan het goed zijn dat de koopsom een flinke hap uit het bouwbudget heeft genomen, of was die laatste vakantie toch iets duurder dan gepland en slokt dat wat budget op? Denk hier goed over na en maak een globale schets van wat jullie denken uit te geven. Dit is natuurlijk gebaseerd op vermoedens en voorspellingen, dus plan zeker niet élke euro in die er is. Hou ook zeker genoeg, zo’n 10%, ruimte over voor onvoorziene kosten. Zo kom je nooit in de knel te zitten!

Benodigdheden

Naast de juiste vakmensen -is die zoektocht al volbracht- moet je niet vergeten om ook de juiste spullen in huis te halen. Bouwmaterialen zijn soms maar lastig te verkrijgen door de (nasleep) van de coronacrisis, zoals hout. Hou hier vooraf rekening mee. Denk daarbij goed na over wát je allemaal nodig denkt te hebben. Is er bijvoorbeeld overal stroom? En werkt de stroom wel goed genoeg voor tijdens de verbouwing? Of is het handig om eens te kijken naar een aggregaat, zoals bij 1eKeus.nl. Ook loont het om dingen soms te huren of lenen van vrienden: vaak gebruik je het daarna niet snel meer. Dat scheelt dan gelijk mooi weer geld wat je elders kunt investeren!

Dit vind je misschien ook leuk...