Wonen

Zonnepanelen in 2023: wat levert het op?

Het aantal woningen en bedrijven met zonnepanelen groeit in rap tempo door, zeker door het lang aanhoudende zomerse weer van 2022 is de vraag naar zonnepanelen toegenomen. Vraag voor 2023 is nu: blijft de aanschaf van zonnepanelen een goede investering of gaat er toch iets veranderen? Wij leggen de zaken die met de aanschaf en het rendement van zonnepanelen samenhangen, graag nog extra aan je uit zodat je daarna kunt kijken of het aanschaffen van zonnepanelen nog rendabel genoeg is in jouw situatie.

Salderingsregeling

Een salderingsregeling betekent dat de opgewekte stroom mag worden weggestreept tegen de verbruikte stroom. Voor de door u terug geleverde stroom ontvang je hetzelfde tarief als de stroom die je inkoopt, inclusief belastingen. Er zit een maximum aan salderen. Je krijgt een lagere vergoeding, indien je jaarlijks meer stroom aan het net levert dan wat je van het net afneemt. Het tarief verschilt nogal per leverancier. Ook wel: een kWh salderen is financieel voordeliger dan hiervoor een terugleververgoeding ontvangen. Met andere woorden; de terugleververgoeding is alleen van belang wanneer je méér opwekt dan je verbruikt.

Wijzigingen vanaf 2023  

De regering wil de salderingsregeling vanaf 2023 afbouwen. Vanaf nu mag je elk jaar 9 procent minder stroom wegstrepen en vanaf 2031 mag dit helemaal niet meer. Voor elke kilowattuur stroom die je ongesaldeerd aan het net levert, krijg je een terugleververgoeding van de energieleverancier. Men wil in de wet laten opnemen dat de vergoeding minimaal 80% van het kale tarief moet zijn. De verwachting is dat de meeste leveranciers minimaal het kale tarief zullen hanteren en dus meer dan die minimale vergoeding gaan betalen. Vanaf dit jaar is het verplicht een meter te hebben die meet hoeveel stroom je koopt en hoeveel je teruglevert aan het net. 

Energierekening 

Wat het meest belangrijk is, is hoe de energierekening eruit komt te zien. Zoals gezegd wordt er vanaf 2023 per kalenderjaar met verschillende saldeerpercentages gewerkt. Daarnaast is er dan een deel wat niet gesaldeerd mag worden en waarvoor je energieleverancier een terugleververgoeding betaalt. De verwachting is dan ook dat de energierekening (nog) ingewikkelder gaat worden. Er moet namelijk gerekend worden met twee verschillende saldeerpercentages. 

Wel of geen zonnepanelen aanschaffen?  

Het afbouwen van de salderingsregeling mag dan invloed hebben op de terugverdientijd van de zonnepanelen, toch zijn zonnepanelen nog steeds een aantrekkelijke én duurzame investering. Momenteel is de gemiddelde terugverdientijd ongeveer zeven jaar. Gezegd wordt dat de terugverdientijd kan oplopen tot ongeveer negen jaar. Hoe dan ook kan je tot 2023 nog genoeg profiteren van de salderingsregeling. Je kunt de opbrengst van zonnepanelen op Zonduurzaam.nl berekenen voor jouw persoonlijke woonsituatie.

Dit vind je misschien ook leuk...