Wonen

De beste lampen voor in de woonkamer

Een woonkamer wil je natuurlijk gezellig aankleden met leuke accessoires, een kussentje op de bank en sfeervol kaarslicht. Maar het is ook heel belangrijk dat jouw woonkamer goed verlicht wordt. Waarom? Wanneer je constant in een donkere woonkamer bent, maar bijvoorbeeld wel veel naar de televisie kijkt, dan kun je heel erg last krijgen van jouw ogen. Dit kan vermoeiend werken op jouw ogen. Maar wat zijn dan de beste lampen voor in de woonkamer? We geven je graag een aantal tips.

Spotjes

Echte sfeermakers zijn spotjes die bepaalde knusse hoekjes in de spotlight zetten. Wij vinden het bijvoorbeeld een heel gaaf gezicht als inbouwspots in een verlaagd plafond zijn geïntegreerd. Stel dat jouw televisie op een lange muur staat, dan is het een heel modern als je boven de televisie, over de breedte van de muur een aantal inbouwspots plaatst. Zorg er wel voor dat je deze kunt dimmen, omdat televisie kijken anders een stuk lastiger kan zijn.

Hanglampen

Boven de eettafel is het bijvoorbeeld heel erg mooi om hanglampen op te hangen. Het is wel belangrijk dat je de lampen niet al te laag ophangt, omdat je anders vol in het licht kijkt wanneer je met iemand aan tafel in gesprek bent. De lampen mogen dus best wel een stukje boven de tafel hangen. Tegenwoordig zie je veel hanglampen waarbij je eigenlijk geen lampenkap hebt, maar alleen een lamp. Het zijn dan vaak bollen in verschillende vormen en maten. Het is een leuk gezicht, maar doordat er geen kap omheen zit is het wel verstandig om ook hier voor dimbare hanglampen te gaan, zodat je niet verblind wordt.

Vloerlampen

Een mooie vloerlamp mag natuurlijk ook niet ontbreken. Een vloerlamp kun je bijvoorbeeld bij het hoekje zetten waar je graag op jouw gemak de krant leest. Als het donker is kun je ook dan de kleine lettertjes goed lezen. 

Tafellampen

Bij tafellampen is het belangrijk om na te denken of de lamp vooral functioneel, decoratief of allebei moet zijn. Op basis hiervan kun je kijken naar het design van de lamp welke het meest voor jou geschikt is. Het is natuurlijk heel gaaf om een echte eye-catcher als tafellamp te hebben, maar als deze niet functioneel is en wel functioneel moet zijn, dan is dat natuurlijk niet heel handig. Neem bijvoorbeeld een bureaulamp. Een bureaulamp heeft echt een functie en je hebt er dus niks aan als deze er alleen maar mooi uitziet maar zijn werk niet doet.  

Succes!

We wensen jou veel succes bij het uitzoeken van de juiste lampen en we hopen dat dit artikel jou weer een stukje verder geholpen heeft bij het maken van jouw keuze. 

Dit vind je misschien ook leuk...