Algemeen

Oprijplaten kopen, wat is de juiste keuze?

Oprijplaten worden gebruikt bij het op en afrijden van auto’s, machines, motoren en kruiwagens. Veel voorkomende vragen zijn: Welke oprijplaten zijn geschikt voor mij? Van welk materiaal wil ik mijn oprijplaat aanhanger hebben? Wat zijn de juiste afmetingen? Deze vragen gaan zo goed mogelijk behandeld worden in deze blog zodat jij weet welke oprijplaten jij nodig hebt!

Wat zijn de juiste afmetingen?

Er zijn een groot aantal verschillende oprijplaten te koop voor professioneel gebruik. Van belang zijn de lengte, de vorm en het laadvermogen om te bepalen wat de oprijhoek en de belasting wordt. Dit kan je berekenen met de volgende formule: als het te beladen voertuig een oprijhoogte heeft van 45 cm met een stijging van 30%, reken je als volgt; oprijhoogte (cm) delen door de maximale hellingshoek (30) x 100 = de lengte van de oprijplaat. 

De meeste aanhangers hebben tegenwoordig een geïntegreerde schacht voor oprijplaten!

Kunststof oprijplaten, de juiste keuze?

Kunststof oprijplaten zijn erg licht en dus gemakkelijk om mee te werken, laden en lossen is dus makkelijker. Kunststof oprijplaten zijn lichter en goedkoper dan stalen oprijplaten, ook zijn ze goedkoper dan oprijplaten van aluminium. Wij raden dus de kunststof oprijplaten aan als je een voordelige oplossing zoekt. Ook zijn ze goed bestand tegen slijtage, hierdoor zijn ze duurzaam en kan je langer genieten van je oprijplaten. 

Oprijplaten van staal aanschaffen

De stevigste oprijplaten zijn stalen oprijplaten. Dit is dus ideaal bij het vervoeren van een zware lading zoals machines of auto’s. Deze oprijplaten zijn wel aan de zware kant, ook zijn ze gevoelig voor roestvorming, daarom adviseren wij om te kijken naar roestvrij stalen oprijplaten of gegalvaniseerde oprijplaten. Gegalvaniseerde oprijplaten moet je wel goed opbergen omdat deze minder goed bestand zijn tegen roest.

De lichtste optie: oprijplaten van aluminium

Sjouw je veel met oprijplaten? De beste keuze zijn dan oprijplaten van aluminium, want deze zijn het lichtst en hebben soms zelfs handvaten. Verplaatsen is hierdoor heel makkelijk. Aluminium oprijplaten zijn erg duurzaam en gaan bij juist gebruik jaren mee doordat ze niet roesten. 

Let wel op wat je wilt vervoeren, als dit zware voertuigen zijn dan adviseren wij toch lange oprijplaten van staal. Hoe langer de oprijplaat, hoe lager de oprijhoek en hoe minder kracht er nodig is om de aanhanger op te komen.

Verschillende soorten oprijplaten

Oprijplaten zijn er in verschillende vormen, recht, gebogen en je hebt zelfs opklapbare oprijplaten. Rechte oprijplaten komen het meest voor, deze zijn gemakkelijk op te bergen en kunnen vaak onder de laadvloer worden geplaatst. Gebogen oprijplaten worden vaak gebruikt bij lage voertuigen en machines. Deze gebogen vorm zorgt ervoor dat er geen ‘diepe hoek’ ontstaat tussen het hoogste punt van de oprijplaten en de laadklep van de trailer. Er zijn ook aluminium opklapbare oprijplaten, deze zijn eenvoudig mee te nemen. 

Oprijplaten van Aanhangwagendirect

Ben je eruit? Aanhangwagendirect heeft een groot aantal oprijplaten te koop in hun assortiment. Weet je nog niet precies welke oprijplaten jij wilt of van welk materiaal? Neem dan gerust contact op met hun klantenservice. Zij beschikken over de juiste informatie en zullen jouw keuze makkelijker maken.

Dit vind je misschien ook leuk...