Geen categorie

Wat te doen bij een verstopte afvoer

Een afvoer dat verstopt is, is erg hinderlijk. Het is onhygiënisch en wil je zo snel mogelijk opgelost hebben. Soms kan dit vervelende probleem gemakkelijk opgelost worden.

Is je gootsteen verstopt? Kijk of er bijvoorbeeld etensresten in het sifon zitten. Draai deze los, verwijder al het vuil en bevestig vervolgens weer stevig. Vaak is het probleem opgelost.  Wanneer de verstopping nog steeds aanwezig is probeer deze dan te verwijderen met een ontstoppingsveer. Wees hier altijd heel voorzichtig mee. Je beschadigt snel je wasbak of toilet. Breng de veer met circulerende bewegingen in de afvoer, en beweeg daarna de veer een paar centimeter op en neer. Probeer het water weg te spoelen. Is er nog steeds een verstopping? Gebruik dan een gootsteenontstopper of schakel een loodgieter in. Een riool ontstoppen kun je vaak beter aan een professional overlaten.

Wat ook vaak voorkomt is een verstopt toilet. De makkelijkste manier om deze zelf te ontstoppen is het gebruik van een ontstopper. Zet deze over de afvoer en maak trekkende bewegingen. Hierdoor zou de verstopping in beweging moeten komen en uiteindelijk loslaten. Wanneer het water borrelt is dit vaak een teken dat het werkt. Heb je geen ontstopper? Neem een petfles en knip de hals hiervan af. Plaats vervolgens de fles over de afvoer en knijp in de fles. Niet gelukt met een ontstopper? Dan wordt vaak een hogedrukreiniger ingezet. Zo wordt de blokkade weggespoten. Dit is een klus die je zelf niet makkelijk kunt klaren.

Het is belangrijk een verstopping goed op te lossen. Wanneer een verstopping te lang blijft zitten kan het je leidingen beschadigen. Ga ook altijd na wat de verstopping heeft veroorzaakt, zo kun je het de volgende keer voorkomen. Lukt het niet om de verstopping te verhelpen? Neem dan altijd contact op met een professional. Zo weet je zeker dat de verstopping verholpen is en niets beschadigd raakt.

Dit vind je misschien ook leuk...